Συμβουλευτική & Υποστήριξη Εφήβων και Οικογένειας

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΦΗΒΩΝ & ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

Συμβουλευτική παιδιών, εφήβων & γονέων. Μπορούμε να σας ακούσουμε, να σας κατανοήσουμε και να σας στηρίξουμε.

Τα παιδιά μας είναι ότι πολυτιμότερο έχουμε. Τα αγαπάμε περισσότερο από κάθε τι στον κόσμο όλο, δίνουμε και τη ζωή μας για αύτα...

Όμως ο αγώνας αυτός, η αποστολή αυτή, συχνά έχει δυσκολίες και εμπόδια: Κανείς δεν είναι ''επαγγελματίας'' γονιός. Όλοι μας μαθαίνουμε μέσα από τα βιώματά μας και δυστυχώς... συχνά κάνουμε λάθη. Τότε είναι η στιγμή που χρειαζόμαστε βοήθεια. Χρειαζόμαστε κάποιος να μας ακούσει, να μας συμβουλεύσει και να μας στηρίξει: Να καταλάβουμε τι πρέπει να κάνουμε και να πράξουμε αναλόγως. Τόσο όταν τα παιδιά είναι μικρά, όσο και αργότερα στην εφηβεία.

Δύο λόγια για τους εφήβους...

Η εφηβεία αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά στάδια στη ζωή ενός ανθρώπου, καθώς πρόκειται για την μετάβαση του από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση. Σε αυτή τη φάση τα παιδιά προσπαθούν να αυτονομηθούν, να βρουν και να διαμορφώσουν την ταυτότητα τους ώστε να είναι αποδεκτά από τα μέλη της παρέας τους και τους ανθρώπους που τα περιβάλλουν.

Όμως, η εφηβεία είναι και μία μετάβαση κατά την οποία μπορεί να συναντήσουν αρκετές δυσκολίες. Ομολογουμένως είναι μία περίοδος που τους συμβαίνουν πολλές αλλαγές: Στο σώμα τους, στα συναισθήματα τους, στις σκέψεις τους, στα πιστεύω τους και γενικώς στον τρόπο που αντιμετωπίζουν τις καταστάσεις στην ζωή τους. Την ίδια στιγμή η κοινωνία αλλάζει τις απαιτήσεις που έχει από αυτά: Δεν τα αντιμετωπίζει πλέον ως μικρά παιδιά, αντιθέτως έχει αυξημένες απαιτήσεις και προσδοκίες... Για το λόγο αυτό, οι έφηβοι οδηγούνται πολλές φορές σε συγκρούσεις τόσο με τον εαυτό τους όσο και με τους ανθρώπους του περιβάλλοντός τους, με τους οποίους νιώθουν (και συχνά έχουν δίκιο…) ότι τους πιέζουν ή αδυνατούν να τους κατανοήσουν.

Στην συμβουλευτική εφήβων, αντιλαμβανόμαστε τις πιο πάνω δυσκολίες και θέλουμε να ακούσουμε και να στηρίξουμε τον έφηβο που το έχει ανάγκη. Σε ένα πλαίσιο με σεβασμό, εχεμύθεια, υπομονή και ειλικρινή διάλογο θα εντοπίσουμε τους προβληματισμούς και θα αναδείξουμε τα δυνατά σημεία και τις επιδιώξεις του κάθε εφήβου, ώστε να εμπιστευτεί τον εαυτό του προκειμένου να δει και να βρει πως μπορεί να καταφέρει τους στόχους του και να ξεπεράσει τα προβλήματά του.

Όπως αναφέραμε και νωρίτερα σε αυτή την προσπάθεια χρειάζεται και η αρωγή των γονέων. Στη συμβουλευτική γονέων, ο ψυχολόγος θα τους βοηθήσει να βρουν τρόπους ώστε να συνεργάζονται καλύτερα με τα παιδιά τους, με το να κατανοήσουν (και) τη δική τους οπτική γωνία, ώστε να έχουν μία καλύτερη επικοινωνία και επαφή μαζί τους. Να βοηθηθούν ώστε να γίνουν πρώτοι από όλους αυτοί οι «ψυχολόγοι» των παιδιών τους, γιατί πάντα οι γονείς είναι καταλληλότεροι συνομιλητές τους…

Είπαν για εμάς...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ

Comments are closed.